Bezoek de mooiste...

Musea in Haarlem

Bekijk beschikbaarheid

Bezoek de mooiste...

Musea in Haarlem

Bekijk beschikbaarheid

Een stad met prachtige schatten. Breng een bezoek aan een tentoonstelling in Haarlem

Haarlem is rijk aan bekende musea, waaronder Frans Hals en het Teylers museum, maar er is in onze historische stad op het gebied van kunst en cultuur nog veel meer te beleven! Haarlem staat bekend om haar hofjes, twee bijzonder grote kerken, vele monumentale panden en de hoofdstad van Noord-Holland organiseert regelmatig evenementen op cultureel gebied. Hotel Malts geeft je op deze pagina alvast een paar tips voor bezienswaardigheden.

Stadsschouwburg
Hotel-Malts-Haarlem

Grote Kerk of St Bavo kerk op de Grote Markt

De Grote of Sint-Bavokerk is de tweede grootste kerk in Haarlem, gelegen aan de Grote Markt. Hij is gewijd aan Sint-Bavo. De middeleeuwse kruiskerk (bouwperiode: 1370-1520) die midden in het centrum van de stad staat is opgetrokken in de gotische bouwstijl.

 Midden op het kerkgebouw staat een ruim 75 meter hoge houten, met lood bedekte, laatgotische vieringtoren. De kerk behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. 

De voornaamste blikvanger in de Grote Kerk is het indrukwekkende Müller-orgel uit 1738, het meest afgebeelde instrument ter wereld. Het orgel beslaat de gehele westmuur van de kerk en meet van de grond af bijna 30 meter. 

In mei tot en met oktober zijn er gratis orgelconcerten: 
Dinsdag 20.15 uur – 21.15 uur en donderdag (vanaf laatste week van juni tot en met augustus) 16.00 – 17.00 uur. 

De kerk is te bezichtigen van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Entree € 2,50 p.p.

Op zondag is er vrij entree van 12.00 uur – 16.00 uur.

Nieuwe Bavo/Kathedrale Basiliek St Bavo

De Nieuw Sint-Bavokerk is de grootste kerk/kathedrale basiliek in Haarlem, gelegen aan de Leidsevaart. Deze kerk, een van de laatste grote kathedralen van Europa, werd in de jaren 1895-1930 ontworpen door Jos Cuypers.

De restauratie van de Kathedrale Basiliek is het grootste restauratieproject dat in ons land in uitvoering is. Steeds duidelijker wordt, dat de kathedraal qua architectuurontwikkeling zich kan meten met de belangrijkste kerken, die in de periode 1850-1950 op deze aardbol zijn gerealiseerd. Zij behoort tot de top-5 tezamen met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacre Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in London en de Koekelberg Basiliek te Brussel.

Het Kathedraal Museum bevat bijzondere kunstschatten: schilderijen, beeldhouwwerken, vaandel en liturgisch zilverwerk. Bovendien biedt het museum toelichting op de bouw en bijzondere versiering van deze nieuwe Bavo.

Beklim de toren via spannende spiltrappen klim je steeds hoger en hoger door de torens langs de klokken. Eenmaal boven op de bijna 60 meter hoge machtige torens geniet je van het uitzicht op de binnenstad en van de koperen Jugendstil-koepel, maar ook van de duinen en de zee. Bij helder weer zie je zelfs Amsterdam, Alkmaar en Leiden. 

Bezichtiging met beklimmen toren € 4,- per persoon. 

Kathedrale-Basiliek-St-Bavo
Teylers Museum-Joost Adriaanse / Shutterstock.com

Teylers Museum

Teylers Museum is een wereld op zich, die je nooit meer vergeet.

Het museum is genoemd naar Pieter Teyler (1702-1778), een rijke bankier en koopman die zijn geld naliet ter bevordering van kunst en wetenschap. 

In de geest van de Verlichting geloofde hij dat kennis alle mensen goed deed. Zelf verzamelaar, vond hij dat er een plek moest zijn voor het publiek om de wereld te onderzoeken. Die plek werd in de afgelopen eeuwen bezocht door grote geleerden van de wereld, om te discussiëren en college te geven. 

Anderen kwamen voor het ‘beschouwen van kunst’. En dat gebeurt nog steeds in Teylers Museum, al 225 jaar lang. Jaarlijks weten ongeveer 100.000 bezoekers de weg naar het museum te vinden. 

Frans Hals Museum (Hof & Hal)

Sinds het Frans Hals Museum in 1913 zijn poorten aan het Oude mannenhuis, een hofje aan Groot Heiligland opende, heeft het zich in een toenemende faam en belangstelling mogen verheugen.

De collectie van Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw is uniek en gebaseerd op de rijke verzameling van de stad zelf die al vanaf de 16e eeuw is opgebouwd.

Het museum bezit honderden schilderijen waaronder meer de grootste verzameling schilderen van Frans Hals, waaraan het museum zijn naam dankt.

Tip: COMBITICKET FRANS HALS & TEYLERS MUSEUM

Combitickets zijn beschikbaar bij onze receptie voor € 21,- geldig tot 48 uur na eerste museumbezoek.

vleeshal-Haarlem

Dolhuys

Nationaal museum van de psychiatrie, de historie van de geestelijke gezondheidszorg, is gevestigd in het voormalige Haarlemse leprozen- pest en dolhuys. 

Het Dolhuys is een zogenoemd belevingsmuseum: het gaat niet om de verzameling spullen maar om ervaringen en meningen. Het Dolhuys wil laten zien dat de grens tussen gek en normaal soms uiterst dun is. 

Het Dolhuys geeft een overzicht van hoe er door de eeuwen heen met ‘gekte’ werd omgegaan. Naast de vaste tentoonstelling zijn er wisselende exposities.

Molen De Adriaan

Een bezoek aan Haarlem is niet compleet zonder een rondleiding in de museum-molen vlakbij het centrum van de stad. Door zijn schilderachtige ligging aan de rivier het Spaarne en door zijn grote hoogte was deze stellingmolen door de eeuwen heen een van de markantste bouwwerken van Haarlem. 

In de molen kunt u kennismaken met de eeuwenoude techniek om wind om te zetten in productieve energie. U vindt er veel informatie over molens in het algemeen en over De Adriaan in het bijzonder. 

Leuk weetje: het witbier van Jopen (Adriaan) is vernoemd naar de molen en een deel van de winst wordt ingezet voor renovatie van de molen! 

molen-de-adriaan

Museum Haarlem

In een van de mooiste straatjes van Haarlem, tegenover het Frans Hals Museum ligt het Museum Haarlem.

Het is een levendig en inspirerend stadsmuseum, waar bezoekers op een verrassende manier de geschiedenis van Haarlem en haar directe omgeving kunnen beleven en kunnen spiegelen aan de actualiteit.

Museum Haarlem is zeven dagen per week geopend!

Archeologisch Museum

‘Het leukste museum onder de grond!’ 

Hoe ziet een zestiende-eeuwse vlooienvanger eruit? Of een puntneuskan, een baardmankruik of een snavelschoen? En hoe gaat een opgraving in zijn werk? In het Archeologisch Museum Haarlem kunnen alle nieuwsgierigen daarop het antwoord krijgen. 

Het is de plek waar de stadsarcheologie en het Haarlems archeologisch erfgoed door thematische en educatieve tentoonstellingen toegankelijk wordt gemaakt. De toegang is gratis.

bronvermelding: Nick_Nick / Shutterstock.com

Corrie ten Boom huis

Corrie ten Boom Museum ‘het Haarlemse Anne Frank huis’.

Het huis van Corrie ten Boom is nu een museum. Een groot deel van de woning is zo ingericht dat het overeenkomt met hoe het er in de veertiger jaren van vorige eeuw, dus ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, heeft uitgezien. 

Bezoekende gasten kunnen er de “Schuilplaats” zien, een smalle ruimte achter een valse muur in de slaapkamer van Corrie. Hier waren Joodse onderduikers en anderen veilig voor de Nazi’s. www.corrietenboom.com 

Alleen te bezoeken via rondleidingen (half uur): gewoonlijk dinsdags-zaterdags tussen 10:00 en 15:30 uur afwisselend Nederlands en Engels.

Bekijk onze allermooiste kamers

Boek direct via B&B Hotel Malts voor de beste service en de laagste prijsgarantie!